50 yaşından sonra viyolonsel

ismet_inonuİsmet İnönü’nün, “Bir erkeğin ağlayışıdır” denen ve insan sesine en yakın sesleri veren viyolonsele karşı özel bir ilgisi vardı. Bu nedenle de parmaklarının katılaştığı ve çalmanın zorlaştığı bir yaşta; 50 yaşında viyolonsel dersleri almaya başladı.

İlk dersini, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın viyolonsel sanatçılarından Edip Tezer’den aldı. İkinci öğretmeni ise Hitler Almanya’sından kaçan ve Türkiye’de viyolonsel ekolünün temelini atan David Zirkin idi.

İsmet İnönü’nün viyolonsel dersleri bir yılı aşkın sürdü. O yaşta ve ayırabildiği kısıtlı zaman içinde viyolonsel çalmayı öğrenmesi elbette ki mümkün değildi ve bunu kendisi de biliyordu. 50 yaşından sonra bir müzik enstrümanı çalınamayacağını söyleyenlere şöyle diyordu:

Ben de biliyorum bu yaştan sonra çalgı öğrenemeyeceğimi. Ama parmaklarımın tellere teması, tellerin titreşimini hissetmek, bu şekilde ses tonlarının çıkışını anlamak beni çok mutlu ediyor.

http://www.ismetinonu.org.tr/

İsmet İnönü, the first Prime Minister and the second President of the Republic of Turkey, soldier, and statesman, started to take cello lessons after 50, an age when fingers were too stiff to play such an  instrumant  that is hard to play.

Cello lessons had lasted one year. It was not possible to be able to learn playing such an instrument in a  very constrained time that he could spare from very busy occupations and he was aware of that. He had responded those who told him it was impossibile to learn a musical instrument after 50:

“I know that, but it is such a happiness to touch the strings, to feel the vibration and understand the musical tone”.

“50 yaşından sonra viyolonsel” için 3 yorum

Bir yanıt yazın